Најди поддршка

Ве молиме кликнете на соодветната земја подолу за да отворите список на организации кои можеби ќе можат да ве поддржат или советуваат (иако не можеме да гарантираме дека организациите ќе имаат капацитет да поддржуваат поединци во секој момент). Ако сте имале негативни искуства со некоја од организациите што ги гледате наведени подолу, ве молиме известете не со е -пошта на hatecrimes@lgbti-era.org

Албанија
Aleanca https://www.aleancalgbt.org/ Контакт лице: Ливиа Зотриа на aleanca.al@gmail.com тел. +355692355774 Обезбедување основни информации, насоки или совети во врска со нивните права и достапни услуги за поддршка, психо-социјална поддршка; правно советување, здравствени услуги.
Streha https://strehacenter.org/ Контакт лице: Есмералда Куманаку на strehalgbt@gmail.com тел. +355676173205 Обезбедување основни информации, насоки или совети во врска со нивните права и достапни услуги за поддршка, психо-социјална поддршка; правно советување, здравствени услуги.
SOS Helpline/СОС линија www.soslgbt.al Можете да разговарате преку веб-страната, или можете да испратите е-пошта на aleanca.al@gmail.com за информации. СОС-ЛГБТ е првата линија за советување преку Интернет за ЛГБТ лица во Албанија и нивните семејства
Lilium – Кризен центар за справување со жртви на сексуално насилство https://childhub.org/en/child-protection-online-library/lilium-crisis-management-center-cases-sexual-violence info@childhub.org Центарот ЛИЛИУМ, именуван по цвет, е првиот центар за управување со кризи за случаи на сексуално насилство во Албанија, кој обезбедува интегрирани услуги за жртвите на сексуално насилство.
Босна и Херцеговина
Tuzla Open Center http://toc.ba/ Контакт лице: Дина Бајректаревиќ на toc@toc.ba, тел. 061 082 888 или посетете не на ул. Драгиша Трифковиќ 2
75000 Тузла, БиХ.
Услугите го опфаќаат кантонот Тузла: град Тузла. Општа поддршка и советување, вклучително обезбедување безбеден простор и организирање социјални настани за ЛГБТИ заедницата.
Министерство за внатрешни работи на Тузланскиот кантон Контакт лице: kontakt@muptk.ba, јавете се на 035 255 538 или посетете ја Туралибегова бб, 75000 Тузла, БиХ За помош при поднесување на случај. Ве молиме имајте предвид: не може сите службеници да бидат сензибилизирани за потребите на ЛГБТКИ+ заедницата, иако луѓето имаа тенденција да имаат позитивни искуства во минатото.
Sarajevo Open Centre Контакт лице: pravnosavjetovanje@soc.ba, тел. 033/551-000 или 062/123-561, или посетете ја ул. Подгај 14
71000 Сараево, БиХ.
Услугите ја покриваат целата земја. Ние обезбедуваме информативни услуги за заедницата за поддржува на ЛГБТИ луѓето во БиХ во врска со нивните човекови права, начините на користење на постојните закони во БиХ кои ги штитат и механизми за остварување на тие права.
Amica Educa https://www.amicaeduca.ba/ Контакт лице: info@amicaeduca.ba, тел. 387 (035) 248-911, 387 (035) 248-910 или 387 (035) 257-366, или посетете не на ул. Клостерска бр. 13
75000 Тузла, БиХ.
Сервиси за психосоцијална поддршка, во Тузла.
Народен правобранител на Босна и Херцеговина Е-пошти: ombudsmen@ombudsmen.gov.ba

 Бања Лука:
Академика Јована
Сурутке бр.13
78000 Бања Лука.

Сараево:
Дубровачка бр.6
71000 Сараево.

Мостар:
Кнеза Вишеслава в.б.
88000 Мостар.

Брчко:
Трг младих бр.8/1
76100 Брчко.

Ливно:
Габријела Јуркиша б.б
80100 Ливно.

Разгледува случаи поврзани со лошо функционирање или кршење на човековите права извршени од кое било тело на БиХ.
Служба за вработување на Тузланскиот кантон http://szztk.ba/ Контакт лице: info@szztk.ba, јавете се на 035 306 440 или посетете не на Босна Сребрене бб, 7500 Тузла, БиХ. Само за кантонот Тузла. Обезбедување информации за снабдување со работна сила, отворени повици за работа и проекти за самовработување.
Граѓанско здружение
Viva Žena, Tuzla
https://www.vivezene.ba/ Контакт лице: vivezene@bih.net.ba, јавете се на 035 224-310 или посетете не на Алексе Сантица бб 75000 Тузла, БиХ. Обезбедување психо-социјална помош и поддршка за жртвите од војна, тортура и насилство.
Хрватска
Lori http://www.lori.hr/hr/ Контакт лице: loricure@yahoo.com, јавете се на +385 91 492 4133 или посетете ја Јанеза Трдине 7/4, Риека. Општа поддршка и советување, вклучително и правен совет и застапување, и услуги за психолошка поддршка.
Domine https://www.domine.hr/ Контакт лице: domine@domine.hr или посетете ја Босанска 4, Сплит. Domine се фокусира на промовирање на правата на жените. Тие можат да обезбедат општа поддршка, правен совет и услуги за психолошка поддршка.
Центар за мировни студии https://dostajemrznje.org/ Контакт лице: cms@cms.hr, јавете се на +385 1 482 00 94 или посетете ја Селска цеста 112а, Загреб. Општи информации, насоки или совети во врска со вашите права и достапни услуги за поддршка.
Iskorak https://www.iskorak.hr/tko-smo-mi/ Контакт лице: info@iskorak.hr, јавете се на +385 91 244 4666 или посетете ја Шеноина 26, Загреб. Општи информации, насоки или совети во врска со вашите права и достапни услуги за поддршка.
Trans Aid http://transaid.hr/ Контакт лице: info@transaid.hr, или јавете се на +38515514207 или посетете не на ул. Крапинска 27, Загреб. Обезбедување услуги за поддршка на транс заедницата, вклучително и психолошка поддршка.
Zagreb Pride rozimegafon.org Контакт лице: Франко Дота на info@zagreb-pride.net или посетете не на ул. Андрија Жаја 43а, Загреб Општа поддршка и советување вклучувајќи правен совет и психолошка поддршка.
Ženska soba https://zenskasoba.hr/hr/zenska-soba/ Контакт лице: zenskasoba@zenskasoba.hr или посете не на ул Максимирска цеста 51а, Загреб Општа поддршка и советување, вклучувајќи психолошка поддршка.
LGBT Centar Split https://lgbtcentarsplit.org/ Контакт лице: Петар Дукиќ на lgbtcentarsplit@gmail.com или посетете не на ул. Краља Томислава 8а, Сплит. Општи информации, насоки и советување во врска со вашите права и достапни сервиси за поддршка.
Косово
CSGD https://csgd-ks.org/ За генерални прашања контактирајте ги Арбер Нухиу, Рајмонда Сиљбие, Рита Сељими или Арбен Фејза со испраќање на е-пошта до info@csgd-ks.org или јавување на +38349112223

Запсихосоцијална поддршка, контактирајте ја Рита Сељими на info@csgd-ks.org или јавете се на +38349940947

Општа поддршка и советување, вклучувајќи правен совет и поддршка при пријавување на инцидент. Услуги во живо се достапни само во Приштина.
Црна Гора
Queer Montenegro Контакт лице: Данијел Калезиќ на kalezic.danijel@gmail.com или јавете се на +382 68 309 399. Можете да не посетите и лично на ул. Октобарске револуције 78, 81000 Подгорица, Црна Гора. Општа поддршка и советување вклучувајќи правен совет и репрезентација и групи за поддршка.
Juventas http://juventas.me/ Е-пошта juventas@t-com.me или juventascg@gmail.com Општа поддршка и советување вклучително околу правата и сервиси за психолошка поддршка.
Asocijacija Spektra https://asocijacijaspektra.org/ Контакт лице: Никола Илиќ на nikola.ilic@asocijacijaspektra.org или јавете се на +382 68 426 695. Можете да не посетите и лично на ул. Октобарске револуције 78, 81000 Подгорица, Црна Гора.

За поддршка при вработување, контактирајте го Јован Улиќевиќ на jovan.ulicevic@asocijacijaspektra.org или јавете се на +382 67 135 205

Општа поддршка и советувањеување, вклучувајќи правен совет и поддршка при пријавување на инцидент психосоцијална поддршка, поддршка во форма на придружба на состаноци и поддршка при вработување.
Северна Македонија
Helsinki Committee for Human Rights/Хелсиншки Комитет за човекови права https://mhc.org.mk/ Контакт лице: Вилдан Дрпљанин на Vildan.Drpljanin@mhc.org.mk или Јована на jovana.jovanovska@mhc.org.mk Општа поддршка и советувањеување, вклучувајќи правен совет и поддршка при пријавување на инцидент  и поддршка при вработување.
Коалиција Маргини/Coalition Margins coalition.org.mk За општа поддршка и прашања поврзани со правна помош, ве молиме контактирајте ја Драгана Дрндаревска на  dragana.coalition@gmail.com

За психолошка поддршка, контактирајте ја Елена Петровска на elena.coalition@gmail.com

Општа поддршка и советувањеување, вклучувајќи правен совет и поддршка при пријавување на инцидент и психосоцијална поддршка.
HERA/ХЕРА https://hera.org.mk/ Контакт лице: Тона Карева на tonakareva.tk@gmail.com или hera@hera.org.mk или јавете се на +389 (0)2 3290 395 Поддршка за лица кои живеат со ХИВ и сервиси за тестирање.
HOPS – Healthy Options Skopje/ХОПС https://hops.org.mk/ За правен совет, контакт лицето е  Маргарита Глигоровска на  mgligoroska@yahoo.com

за сервиси поврзани со психолошка поддршка, контактирајте ја Силвана Наумова на silvanan@hops.org.mk или Татјана Стоименовска на tanjas@hops.org.mk

Мисијата на ХОПС е промоција, почит и заштита на човековите права и слободи преку унапредување на здравствениот и социо-економскиот статус на сите луѓе, особено луѓето кои користат дроги, сексуалните работници и другите маргинализирани заедници. Тие нудат Општа поддршка и советување, вклучувајќи и правен совет и поддршка при пријавување на инцидент, како и сервиси за психолошка поддршка.
LGBTI Support Center/ЛГБТИ Центар за поддршка http://lgbti.mk/ Контакт лице: Вилдан Дрпљанин на Vildan.Drpljanin@mhc.org.mk Општа поддршка, вклучувајќи помош при потреба од медицинска интервенција поради физички инцидент или сексуален напад.
MYLA/МЗМП https://myla.org.mk/ Контакт лице: Александра Цветановка на acvetanovska@myla.org.mk Македонското здружение на млади правници е стручно во документирање на трговија со луѓе и бесплатна правна помош при добивање на државјанство, лични документи, миграција, барање азил итн.
Network for protection against discrimination Контакт лице: Драгана Дрндаревска на dragana.coalition@gmail.com Општа поддршка и советување, вклучувајќи и правен совет и поддршка при пријавување на инцидент.
Open Gate (member of La Strada International)/Отворена Порта https://lastrada.org.mk/ Контакт лице: Маја Варошлија на  lastrada@lastrada.org.mk Нуди засолниште и нега за жртви на трговија со луѓе и информативна/превентивна поддршка преку СОС линија.
Shelter Center – Safe House/Шелтер центар – Безбедна Куќа Контакт лице: Јована на jovana.jovanovska@mhc.org.mk Нуди домување и засолниште за ЛГБТИ заедницата.
Subversive Front/Субверзивен Фронт http://s-front.org.mk/ Контакт лице: Стефан Петровски на spetrovski@s-front.org.mk Субверзивен фронт е организација која е ангажирана со заедницата и цели кон промовирање на правд, слобода и еднаквост за припадниците на сексуалните и родовите малцинства во Северна Македонија преку принципите на одговорност, солидарност и инклузивност. Тие нудат општа поддршка и совет, вклучувајќи и правен совет и поддршка при пријавување на инцидент.
Stronger Together/Заедно Посилни Контакт лице: sanja_jovanovik@hotmail.com Општа поддршка и советување, вклучувајќи и правен совет и поддршка при пријавување на инцидент.
Skopje Queer Centre/Скопје Квир Центар Контакт лице за насоки и совет во врска со правата david.tasevski@hotmail.com

За услуги за психолошка поддршка, контакт лицето е Ивана Костовска на ikostovska@s-front.org.mk

Општа поддршка и советување.
STAR-STAR www.starsexwork.org Помош при наоѓање поддршка за сексуални работници кои искусиле инцидент од омраза.
EGAL https://egal.mk/ Контакт лице: Александар Мирчески на  mirceski82@gmail.com Општа поддршка и советување, вклучувајќи правен совет и поддршка при пријавување на инцидент.
Serbia
Da Se Zna! dasezna.lgbt Контакт лице: Никола Планојевиќ на nikola@dasezna.lgbt или посетете ги на ул. Радослав Грујиќ 3 За општа поддршка на ЛГБТИ заедницата. Нудиме поддршка на луѓето ширум Србија преку телефон и преку е-пошта; нудиме поддршка и во живо на луѓето кои се во Белград.
Контакт лице: Милош Ковачевиќ на milos@dasezna.lgbt За правен совет, поднесување на кривична пријава, жалби и други правни лекови за анти-ЛГБТИ инциденти до релевантни институции.
Контакт лице: Тијана Мирковиќ на tijana@dasezna.lgbt или 061 61 44 323 Можеме да понудиме 10 индивидуални сесии со терапевт/ка сензибилизиран/а за ЛГБТ+; Секој четврток од 18-20ч секој може анонимно да зборува со терапевт/ка сензибилизиран/а за ЛГБТ+ преку www.dasezna.lgbt
Geten Контакт лице: Исак Бјелетиќ on tranforum.rs@gmail.com или посете ги на ул. Брача Барух 20б Белград Geten нудат фасцилитирана група за поддршка за транс и лица кои не се конформираат во родот секоја втора недела на Zoom. Исто така координираат Messenger за транс и лица кои не се конформираат во родот  кадешто имаат дискусии кои им се ним од важност.
Rromnjako Ilo Контакт лице: Весна Ќеримовиќ на Rromnjako_ilo@yahoo.com или 069 50 81 977 или 023 775 843 Општи информации, насоки или совет во врска со вашите права и достапни СОС сервиси.
Slovenia
Legebitra legebitra.si/en/services/ Legebitra понекогаш можат да понудат правна поддршка, групи за поддршка и сервиси за луѓе кои живеат со ХИВ. Повеќе информации за нивните сервиси има на нивната веб-страна и едноставен формулар преку кој може да ги исконтактирате.
ŠKUC Magnus & ŠKUC LL www.magnus.si and www.ljudmila.org/lesbo/ Контакт лица: Јернеј Шкоф, Татјана Греиф
kulturnicenterq@gmail.com, sekcijaskuc@mail.ljudmila.org

386 1 430 35 30
Метелкова 6, 1000 Љубљана

ŠKUC-LL и ŠKUC-Magnus претставуваат две од најстарите ЛГБТИ организации во Словенија и источна и југоисточна Европа. Можат да дадат основни информации, советување и насоки во врска со вашите права и дотапните сервиси за поддршка.
Turkey
17 May Association www.17mayis.org info@17mayis.org Можете да поплните едноставен формулар за психолошка и/или правна поддршка. Исто така, веб-страната има и многу други информации за ЛГБТИ+ заедницата.
Kaos GL www.kaosgl.org Ве молиме посетете ја веб-страната за информации и вести, или за директна поддршка контактирајте го здружението 17 мај/ 17 May Association. Kaos GL е една од најстарите и најголемите ЛГБТИ+ организации во Турција. Kaos GL работи со здружението 17 мај за да ја поддржи ЛБТКИ+ заедницата во Турција.